Nieuws

Impact investeren of doneren aan een goed doel? Dit zijn de belangrijkste verschillen

Geschreven door Hans Kramer op 13 mei 2022

Wie iets goeds wil doen en zijn geld wil inzetten om sociale en ecologische uitdagingen van deze wereld aan te pakken, kan dat op verschillende manieren doen. In deze blogpost bekijken we twee effectieve methoden daarvoor, geld geven aan goede doelen of impact investeren, en gaan we dieper in op de belangrijkste verschillen. 

 

Wat is impact investeren?

Het Global Impact Investing Network definieert het als volgt: "Impactbeleggingen zijn investeringen die worden gedaan met de bedoeling om naast een financieel rendement een gunstige, meetbare sociale en milieu-impact te genereren. Impact investeringen kunnen zowel in opkomende als in ontwikkelde markten worden gedaan en bieden verschillende rendementen, van laag tot hoog, afhankelijk van de strategische doelen van investeerders." Het potentiële rendement van impactinvesteringen hangt af van hoe hoog de risico’s zijn van een investering.

Antony Bugg-Levine, de CEO van het Non-profit Finance Fund kwam met de term "impact investing" als een non-profit gerichte manier om kapitaal te gebruiken om een "rechtvaardige en dynamische samenleving" te creëren. “Hoewel donaties effectief zijn om in basisbehoeften te voorzien tijdens urgente situaties zoals een crisis, oorlog of natuurramp, bieden impact investeringen een op de markt gebaseerde en duurzame oplossing die op de lange termijn voordelig kan zijn. Daarom hebben sociale ondernemingen en platforms voor impact investeren de potentie om een enorme impact te maken voor de lange termijn”.

 

Sociaal rendement

Er zijn verschillende platforms voor impact investeren, met focus op verschillende sectoren om in te investeren en met verschillende proposities met betrekking tot rendement. Veel van deze platforms hebben projecten in ontwikkelingslanden, waar mensen niet dezelfde toegang tot financiering hebben in als minder fragiele gebieden in de wereld. Zo ook PlusPlus.  

Bij PlusPlus ligt de focus op kleine en middelgrote ondernemingen in landbouw en voedselketens, waar het potentieel voor impact het hoogst is. Door deze ondernemers met behulp van crowdfunding aan een lening te helpen, hebben zij het kapitaal om te groeien. Dat zorgt voor nieuwe banen, duurzamere voedselproductie, stimuleert de lokale economie en biedt mensen extra inkomsten die hen in staat stellen hun levensomstandigheden te verbeteren. Daarna betaalt de ondernemer de lening weer terug aan de investeerders. Zonder rente, maar met een hoog sociaal rendement.

 

Duurzamer dan liefdadigheid

Liefdadigheidsorganisaties hebben veel gedaan voor mensen die onmiddellijk hulp nodig hebben. Goede doelen in Nederland zijn over het algemeen ervaren en betrouwbare organisaties die goede dingen doen met de donaties die zij ontvangen. Toch is liefdadigheid op zich geen duurzaam model. Een donatie is per definitie eenmalig: je kan een gift maar één keer geven en wat je weggeeft komt niet meer terug.

Bij investeren is dat anders: een lening wordt weer terugbetaald en kan zo meerdere keren gebruikt worden. En steeds opnieuw impact maken voor steeds meer mensen. Het terugkerende karakter van impact investeren maakt het een duurzame en efficiënte manier om bij te dragen aan de vooruitgang van economisch onderontwikkelde regio's in de wereld.

 

Transparantie

Geef je een donatie, dan is het niet altijd duidelijk waar het geld voor gebruikt wordt. Vaak wordt een deel ervan gebruikt om bij te dragen aan onkosten van de organisatie. Wil je liever zelf bepalen waar je geld naartoe gaat én dat die bijdrage voor 100% naar het gekozen project gaat? PlusPlus biedt een volledig transparant platform waar jij zelf kiest hoe je geld wordt ingezet. In het onlinesysteem kan je direct volgen wanneer het weer aan je terugbetaald wordt. Ook krijg je regelmatig updates hoe het gaat met jouw investering en wat het heeft opgeleverd.

 

Het beste van twee werelden

Voor wie niet geïnteresseerd is in investeren, biedt PlusPlus een alternatief. Via de PlusPlus Foundation is het ook mogelijk om een lening te doneren. De donatie wordt dan doorlopend uitgeleend aan ondernemers op PlusPlus.nl; na terugbetaling door de één wordt het weer uitgeleend aan een ander. Zo maakt een donatie het verschil voor niet één maar voor vele ondernemers. Met dezelfde transparantie, nóg meer impact en nog steeds zonder bijdrage aan overheadkosten, heeft doneren aan de PlusPlus Foundation veel van de voordelen van impact investeren, maar met minder inspanning. Op deze manier biedt PlusPlus het beste van twee werelden. 

Vind je dit een interessant onderwerp? Volg ook onze email-cursus over impactbeleggen. Klik hier om de cursus te starten.

PlusPlus wordt mogelijk gemaakt door crowdfunding platform Lendahand, ontwikkelingsorganisaties Solidaridad en Cordaid, en business booster Truvalu