
Midden-Amerika, een regio met veel potentie
Midden-Amerika is een regio op zich. Ingeklemd tussen twee oceanen vormt het een brug tussen twee continenten. De landen in deze regio hebben veel te bieden. Onze collega in Nicaragua, Lucette Martinez, vertelt wat Midden-Amerika zo bijzonder maakt en welke kansen er zijn voor kleine agrarische bedrijven.
Diversiteit en potentieel
Midden-Amerika verbindt Noord- en Zuid-Amerika en bestaat uit zeven landen: Belize, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica en Panama. Het is een regio met een grote diversiteit, een rijk cultureel en natuurlijk erfgoed, menselijke warmte en een tropisch klimaat. Het landschap, klimaat en de biodiversiteit maken van Midden-Amerika een regio met een groot potentieel voor de landbouw en voedselsector, die 9% van het regionale BBP uitmaakt.
De meeste voedselproducten worden geëxporteerd naar internationale markten zoals Europa, de Verenigde Staten en elders. Historisch gezien zijn koffie, suiker en bananen de producten met de hoogste toegevoegde waarde van de regio, die letterlijk honderdduizenden banen opleveren. Deze sectoren bestaan uit kleine producenten, die het land bewerken als hun enige of belangrijkste bron van inkomsten. De laatste jaren zijn ook andere sectoren gegroeid, zoals cacao, kardemom, groenten en fruit, wat heeft geleid tot een dynamische economie en investeringsmogelijkheden in de hele regio.
Verkocht over de hele wereld
Grote multinationale ondernemingen zijn actief in Midden-Amerika en verhandelen producten uit de hele regio. Tegenwoordig liggen de supermarkten in Europa vol met producten uit Midden-Amerika, van voedzame avocado's uit Guatemala en gebrande koffie uit Honduras tot sappige ananassen uit Costa Rica en chocoladerepen gemaakt van Nicaraguaanse cacao. Om deze producten op de Europese markt te brengen zijn kleine en middelgrote ondernemingen (MKBs) erg belangrijk, niet alleen de multinationals. In feite bestaat 99 procent van alle bedrijven in de regio uit kleine en middelgrote ondernemingen.
Uitdagingen
Hoewel die kleine en middelgrote bedrijven een belangrijke rol spelen voor de sociale en economische stabiliteit in de regio, hebben historische factoren in elk land geleid tot tekortkomingen die problemen veroorzaken. Dit varieërt van gebrek aan toegang tot water of energie, tot slechte infrastructuur, hoge werkloosheids- en migratiepercentages en gebrek aan toegang tot financiering of technologie. De combinatie van deze factoren belemmert de armoedebestrijding in de regio. In Guatemala, Honduras en Nicaragua bijvoorbeeld bedraagt het armoedepercentage meer dan 45%, en in plattelandsgebieden is het zelfs nog veel hoger.
Financiering is een belangrijke drijvende kracht achter de groei van het MKB, maar gebrekkige toegang tot financiering is een groot obstakel. Enerzijds vormen voedsel producerende en verwerkende bedrijven een aanzienlijk risico voor traditionele investeerders. Dit geldt vooral voor kleine boeren wiens productie wordt beinvloed door het klimaat, en voor verwerkingsbedrijven die voor hun grondstoffen afhankelijk zijn van deze boeren. Andere belemmeringen voor de toegang tot kapitaal zijn het beperkte vermogen van agri-ondernemers om de levensvatbaarheid van hun business duidelijk aan te tonen en de meestal onhaalbare voorwaarden voor een lening, zoals zeer hoge onderpandeisen en hoge rentetarieven.
Een innovatieve kans
PlusPlus biedt kleine en middelgrote agrarische bedrijven een nieuwe kans om tegen betaalbare voorwaarden toegang te krijgen tot kapitaal. In Midden-Amerika werkt PlusPlus via Solidaridad. Beide organisaties geloven dat duurzame en inclusieve economische groei de ontwikkeling in de hele regio kan stimuleren. Daarom werken we aan financiering voor MKB-bedrijven met groeipotentieel en die een duidelijk plan hebben om positieve sociale en milieueffecten te genereren.
Business potentieel in Midden-Amerika
In Midden-Amerika werken we samen met verschillende organisaties die zich bezig houden met ondernemerschap. Dit zorgt voor een constante stroom van MKBs die op zoek zijn naar investeringen. Zo hebben we interessante bedrijven ontdekt die knollen, natuurlijke vruchtensappen, cacao, koffie en groenten produceren. Deze bedrijven tonen een sterke toewijding aan het verbeteren van landbouw- en productiemethoden en het produceren van veilige, gezonde en kwaliteitsproducten. Tot dusver zijn de meeste van deze bedrijven gecertificeerd, bijvoorbeeld als Biologisch, Fairtrade of Global GAP, wat aantoont dat zij goed bezig zijn. Hoewel deze bedrijven klein zijn, met slechts 2 tot 20 werknemers, hebben zij een positieve werkcultuur en willen zij graag groeien en meer banen creëren. De vrouwen in deze bedrijven zijn mondiger en spelen een prominente rol in de bedrijfsdynamiek: een deel van deze bedrijven wordt geleid, geëxploiteerd of geleid door vrouwen. Bovendien hebben deze kleine en middelgrote ondernemingen sterke milieudoelstellingen, zoals een beter gebruik van natuurlijke hulpbronnen, het ontwerpen van milieuvriendelijke bedrijfsprocessen en producten die hun CO2 voetafdruk verkleinen, en bovenal, het bewustmaken van de gemeenschap voor collectieve actie.
Wij hebben uit de eerste hand ondervonden dat het MKB in Midden-Amerika vooral behoefte heeft aan werkkapitaal om hun bedrijf dagelijks te exploiteren en te laten groeien, nieuwe apparatuur aan te schaffen om hun productiecapaciteit te verhogen en nieuwe markten te betreden, of efficiëntie te creëren door middel van nieuwe technologie. Sommige van deze bedrijven hopen dit te doen met een lening van PlusPlus investeerders, zoals Cosecha in Nicaragua en Pule Lenca in Honduras. En we verwachten dat er meer bedrijven uit Midden Amerika volgen, dus hou onze projecten de komende maanden in de gaten...
Door: Lucette Martinez, PlusPlus Investment Team Nicaragua.
Bronnen:
https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-58522346
https://www.visitcentroamerica.com/360/
https://delfino.cr/2021/05/sistemas-agroalimentarios-para-el-futuro-de-centroamerica