
Vertraging bij het terugbetalen, wat betekent dat...?
Hoewel verreweg de meeste PlusPlus leningen keurig volgens planning worden terugbetaald, zijn er momenteel een paar geplande betalingen vertraagd. Daar zijn wij transparant over. Misschien heb je zelf ook bericht gehad dat een terugbetaling aan jou wat langer op zich laat wachten. En misschien vraag je je nu af wat er nu gaat gebeuren. Vandaar dat we hier uitleggen wat dit betekent en hoe we daar mee omgaan.
Nauw contact
PlusPlus ondernemers worden zorgvuldig geselecteerd. Daarbij kijken we niet alleen naar waarom ze een lening nodig hebben en hoeveel impact ze ermee kunnen maken, maar ook naar hoe het bedrijf ervoor staat en of de kans groot is dat ze een lening ook kunnen terugbetalen. Desondanks zijn er altijd omstandigheden waardoor dat misschien een keer niet lukt. Een oogst kan mislukken, marktprijzen kunnen fluctueren of ongunstige wisselkoersen kunnen zorgen voor financiële tekorten. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat een lening niet terugbetaald wordt. Soms hebben ze daar alleen wat meer tijd voor nodig.
Onze lokale collega’s hebben regelmatig contact met de ondernemers op ons platform. Zo weten wij het precies wanneer een ondernemer een geplande betaling niet direct kan doen en wat de reden daarvan is. Die reden is belangrijk om in te schatten of het bedrijf nog wel in staat is om de lening terug te betalen.
Verschillende oorzaken
Er zijn verschillende soorten oorzaken voor het uitblijven van een geplande terugbetaling, zoals:
- Administratieve problemen met de bank, waardoor het overmaken meer tijd kost. Het geld is er dan wel en wordt –zij het met wat vertraging- gewoon overgemaakt.
- Soms loopt een bedrijf op zich goed maar zijn hun klanten te laat met betalen, waardoor ze tijdelijk cashflow problemen hebben. Vaak lost dit zich binnen afzienbare tijd op. Gebeurt dat niet, dan maken we met het bedrijf afspraken over mogelijke oplossingen.
- Wanneer een bedrijf te weinig winst heeft geboekt om een lening terug te betalen, is het voor PlusPlus belangrijk om te beoordelen of dit komt door de bedrijfsvoering (bijvoorbeeld door een tekortkoming in de operationele processen) of dat de oorzaak buiten hun invloed ligt (bijvoorbeeld een verslechterde veiligheidssituatie of extreme weersomstandigheden). Op basis daarvan gaan we met het bedrijf in gesprek op zoek naar een mogelijke oplossing.
- Als we vermoeden dat er iets niet in de haak is, dan zal dit grondig onderzocht worden. Blijkt er sprake van fraude, dan ondernemen we juridische stappen.
In al deze gevallen geldt dat we, in afwachting van de afgesproken terugbetaling, geen nieuwe lening geven.
Risico’s delen
Het is nog niet voorgekomen, maar het kan natuurlijk gebeuren dat een bedrijf niet meer in staat blijkt om het geleende geld terug te betalen. In zo’n geval overwegen we eerst of het zin heeft om het geld via een procedure terug te vorderen. Lukt dat niet, dan wordt de lening afgeschreven. Om te voorkomen dat investeerders in zo’n geval al hun geld kwijt zijn, heeft PlusPlus een compensatiefonds opgezet. Investeerders kunnen daar dan een deel van hun geld (maximaal 50% van het openstaande bedrag) terugvragen. Zo hoeven investeerders niet alle risico’s te dragen. Hoe je hier aanspraak op kan maken wordt uitgelegd wanneer deze situatie zich voordoet.
Investeren in impact
PlusPlus laat zich niet afschrikken door de bovengenoemde mogelijke risico’s. Wij vinden het namelijk te belangrijk dat kleine en middelgrote ondernemers in ontwikkelingslanden de kans krijgen om te groeien. Ondanks de risico’s die er altijd zijn. De impact die zij maken is voor ons belangrijker dan een terugbetaalgarantie. Zo geeft PlusPlus geld betekenis: met een beetje risico, voor een groot verschil.
Meer informatie over hoe PlusPlus omgaat met risico’s vind je hier.