Nieuws

Zakenvrouw Annelies van der Vorm: “Ik ga uit van het goede in een mens”

De veelzijdigheid van Annelies van der Vorm is niet in één zin te vatten. Wat de Rotterdamse zakenvrouw typeert is dat ze bijzonder sociaal onderneemt. Succesvol maar bescheiden. “Ik heb gelukkig veel energie en leef uit dankbaarheid”. Als investeerder in PlusPlus vertelt ze over hoe ze in het leven staat en waar haar brede sociale betrokkenheid vandaan komt. 

 

“Ik studeerde ooit aan de Hogere Hotelschool in Maastricht. Inmiddels ben ik al jaren eigenaresse van Badhotel Bruin in Vlieland en van Nuarro Lodge, een duikresort in Mozambique. Met mijn bedrijf Plantwijck B.V. investeer ik graag in start-ups die zich richten op een betere wereld.

Daarnaast bekleed ik veel maatschappelijke functies. Zo ben ik voorzitter van de adviesraad Voor Goed en zit ik in het bestuur van World Child Cancer van het Prinses Maxima Centrum. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een duurzame en sociale wereld.”

 

Duurzaamheid

Annelies is met name trots op het Duikresort Nuarro Lodge, wat volledig maatschappelijk verantwoord te werk gaat. Het is een sociale onderneming met duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo is het 100 procent ecologisch met onder meer eigen energievoorziening. Het biedt bovendien werkgelegenheid aan zo’n 80 Mozambikanen. Ook wordt er van elke activiteit en overnachting een bedrag gedoneerd aan de lokale gemeenschap waarvan projecten gefinancierd worden op het gebied van medische zorg, hygiëne en landbouw. Dat geeft een enorme impuls aan de lokale economie.

 

Ondernemen

De inspirerende 64-jarige zakenvrouw weet dus heel goed wat het is om te ondernemen in een ontwikkelingsland. “Door mijn ervaring in Mozambique weet ik hoe moeilijk het is om in dit soort landen iets te starten. Ik ken PlusPlus directeur Peter Heijen en ik vind het heel moedig wat hij al jaren doet in deze landen. Al krijg je slechts garantie tot aan de deur, je moet uitgaan van het goede in de mens. Door geld weg te zetten bij PlusPlus draag je bij aan duurzame verandering van lokale economieën. Het geld blijft namelijk rondgaan en kan steeds opnieuw geïnvesteerd worden.”

 

Pensioen

“De cultuur en gezondheidszorg zijn in deze ontwikkelingslanden natuurlijk ook heel anders. In Nederland kunnen we bijvoorbeeld vaak goed rondkomen van een pensioen, In Mozambique ben je als gepensioneerde al snel hulpbehoevend. Voor ons personeel hebben we daar iets op bedacht. Personeel wat met pensioen gaat, kopen we af met een bedrag waarvan ze een winkel kunnen beginnen om inkomsten te genereren.  Het maandelijks pensioen is namelijk nooit genoeg om van te leven. De gezondheid van deze generatie is niet heel goed. Het heeft bijvoorbeeld veel te kampen met geslachtsziekten als syfilis en hiv. Zonder inkomsten na pensioen is de toegang tot goede zorg moeilijk.”

 

Vrijgevigheid

Annelies leerde van jongs af aan om oog te hebben voor de minderbedeelden. Als telg van de bekende en zeer welgestelde Rotterdamse familie Van der Vorm heeft ze waardevolle normen meegekregen. “Ja, mijn ouders waren welvarend en ik ben welvarend, maar ik heb altijd geleerd om uit dankbaarheid te leven. Wij aten vroeger gewoon boerenkool met worst en vrijgevigheid sierde mijn ouders. Om een voorbeeld te noemen: mijn vader nam ooit het leeuwendeel van de renovatiekosten van een Rotterdamse kerk op zich, maar sprak daar met niemand over. Hij liep echt niet te koop met zijn rijkdom.”

 

Rijkdom delen

“Ik vind het belangrijk om anders te leren kijken naar mensen om je heen.  Een plek waar ik dat goed heb geleerd was gedurende de zeven jaar dat ik werkte bij de Luisterlijn. Zoveel schrijnende verhalen van mensen, dat zet je wel even stil. Door iets van je rijkdom terug te geven aan de maatschappij, kun je veel verandering teweegbrengen. Een lening verstrekken bij PlusPlus is manier waarop je jouw geld veel betekenis geeft, omdat het terug komt en je weer in een nieuwe ondernemer kunt investeren.”