Nieuws

"Een klein gebaar kan veel teweegbrengen"

Investeerder Arno Huibers (67) bezorgt mensen al decennialang geluksmomenten. Als clown ofwel mimespeler brengt hij graag een stukje vrolijkheid bij mensen, of het nu kinderen, volwassenen of dementerenden zijn. Maar het ontbreekt hem ook zeker niet aan langetermijnvisie.

 

"Op de plekken waar ik kom, vind ik het belangrijk om mensen te helpen ontwikkelen. In mijn werk doe ik dat door mijn creativiteit en visie te delen en bij PlusPlus door een financiële bijdrage." Arno waarschuwt dat hij absoluut geen financiële man is. "Geld kan wel iets heel moois zijn. Dat ik het bij PlusPlus bijna één op één kan inzetten op iemand die in een ontwikkelingsfase zit, vind ik prachtig. Ik vind het een groot pluspunt van PlusPlus dat het streeft naar onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid is een groot goed."

 

Clownerie

Arno heeft in Eindhoven zijn eigen kleine theater.  Momenteel repeteert hij aan zijn nieuwste voorstelling ‘hommage aan de clown’, ter ere van zijn 40-jarig jubileum. "Theatervoorstellingen zijn altijd mijn rode draad gebleven. Het is mijn core business, zoals ze in het bedrijfsleven zeggen. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten heb ik veel opgetreden. Ik heb geen woorden nodig om een boodschap over te brengen, dat maakt mijn vak zo grenzeloos."

 

Eigen stichting

Ook al staat de clown altijd centraal in zijn werk, Arno is veel meer dan dat. Hij maakt graag impact door zijn creativiteit en visie te delen. Mooie projecten zijn hierdoor uit ontstaan in naam van zijn stichting Clown en Comedie.

Zo stond Arno aan de wieg bij de oprichting van CliniClowns in Nederland en Roemenië. En sinds vorig jaar is ‘Arno’s Gouden Clownsneusprijs’ in het leven geroepen, bedoeld om nieuwe initiatieven te stimuleren die ‘een wezenlijke bijdrage leveren aan een vreugdebeleving bij mensen met dementie of andere stoornissen’. "De bedoeling is dat ik dit ook volledig overdraag aan de Stichting MiMakkus, die ik ook heb opgericht. Als een organisatie goed loopt, moet je het durven loslaten."

 

Visie

Arno’s visie sluit bijna naadloos aan op de visie van PlusPlus. "Het grote pluspunt van PlusPlus vind ik dat ze streven naar onafhankelijkheid. Een gewone gift is niet gelijkwaardig. Gevaar is dat personen en landen in de helpmodus blijven. Dezelfde visie heb ik voor mijn projecten. Ik ben goed in het starten van projecten. Maar uiteindelijk moet alles onafhankelijk worden. Mensen moeten zonder mij kunnen. Ik zie dat ook terug bij PlusPlus. Ze zijn er echt op gericht om mensen zichzelf en hun bedrijven te helpen ontwikkelen."

 

Roemenië

De gedachte van op een bescheiden manier grote impact te maken, spreekt Arno aan. "Onlangs ben ik op de bonnefooi in Roemenië contacten gaan zoeken uit de periode dat ik daar veel kwam", vertelt hij.  "Ik was in Boekarest vlak na de dictatuur in contact gekomen met een hooggeplaatst medicus, tevens politica. Ik mocht workshops geven aan jonge psychologen in opleiding. Zij waren toen slechts bekend met de klassieke psychologie, denk aan witte jassen en steriele gangen. Het lukte mij als mimeacteur met handpop contact te maken met, vaak platgespoten, mensen in een gesloten inrichting. Ik leerde studenten de mensen achter de ziekte te benaderen."

 

Loslaten

"Ik ben dankbaar om te zien hoe men in Roemenië mijn ideeën oppikte en creatieve therapie introduceerde. Inhoudelijk blijf ik betrokken, maar ik speel geen rol meer. Het mooiste is wanneer je iets kunt loslaten omdat jouw idee of jouw geld gebruikt is in een ontwikkelingsfase. 

Bij PlusPlus vind ik het mooi dat ik het persoonlijke verhaal achter een project kan lezen. Die persoonlijke interesse heb ik, tegelijk zie ik het grote plaatje. Je ziet een tsunami op Europa afkomen. Laten we het kapitaal van de westerse wereld beter verdelen, zodat het meer mensen onafhankelijk maakt. Een klein gebaar kan veel teweegbrengen. Ook in mijn clownswerk. Zo word ik altijd ontzettend blij van een voorstelling waarbij de interactie geweldig is. Ik speel voor de leeftijd van 1 tot 113, in de hoop dat mijn druppel elders een goed glas wijn oplevert, bij wijze van spreken."