Nieuws

"De gedachte dat iemand aan de andere kant van de wereld in jouw dromen gelooft, dat is zo gaaf!"

Geschreven door Michelle Schouwenburg op 15 juli 2021

Zijn onze investeerders allemaal mensen met een flinke spaarpot? Nee, vertellen Olivia en Joël in deze blog. Jonge mensen die het waardevolle inzien van uitlenen van wat je hebt. Ook al gaat dat maar om kleine bedragen.

De 27-jarige Olivia Manse is een ambitieuze duizendpoot. Ze is net in haar eerste ‘grote mensen’-baan gestapt, zoals ze het zelf lachend noemt. Bij Ahold werkt ze als trainee, waar ze in een paar jaar tijd veel werkervaring krijgt op verschillende niveaus.

“Ik leer heel veel van de retailbranche. Natuurlijk zijn winst en omzet altijd belangrijk, maar daar moet de focus zeker niet alleen op liggen. Juist als je je focust op de kwaliteit van wat je doet, kun je echt waarde leveren voor de klant en de organisatie en is het gevolg dat de omzet stijgt.”

 

Droom

Dat bij PlusPlus geen financiële winst te behalen valt, spreekt Olivia eigenlijk wel aan. “Ik vind het gewoon heel waardevol en leuk om iets terug te kunnen doen voor een ander. Het voelt alsof je voor een relatief klein bedrag andermans droom kunt waarmaken. De gedachte dat iemand aan de andere kant van de wereld in jouw dromen gelooft, dat lijkt me zo gaaf!”

Ook Joël ten Voorde (21) is net aan zijn eerste baan begonnen. Als net afgestudeerd ICT’er is hij nu full time aan het programmeren. Oog hebben voor de minderbedeelden is hem met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders zijn, ook vanuit de kerk, altijd wel actief geweest voor ontwikkelingsorganisaties als Woord & Daad. Als kind vond ik het normaal om mee te doen met acties en langs de deuren te gaan met een collectebus.”

Joël hoorde iemand uit de kerk over PlusPlus en het sprak hem direct aan. “Investeren in een project zie ik als een gift, maar dan één die weer terugkomt zodat je het kunt herinvesteren. Ik vind het ook gewoon een helder verhaal, je weet waar je geld naar toe gaat. Rente vind ik echt niet belangrijk, het is mooi genoeg dat je het bedrag terugkrijgt en nog een keer kunt geven.”

 

Investeren

Olivia ziet ook wel wat in het concept om te investeren zonder iets terug te verwachten. “Ik begrijp dat investeren en beleggen vaak draait om rente en er iets extra’s uit willen halen. Ik ben me überhaupt nu meer aan het verdiepen in investeren. Zo doe ik onder andere mee aan Dutchess Capital, een programma waar jonge vrouwen leren over en samen gaan investeren.

Maar ik geloof ook in het concept om te investeren in mensen door te delen van waar je goed in bent. Zo vind ik het bijvoorbeeld leuk om in Rotterdam sollicitatietrainingen te geven aan bijvoorbeeld burgers uit achterstandswijken. Als ik mensen een stukje op weg kan helpen, doe ik dat graag!”