
Een carrière in global finance leerde mij dat kleine investeringen enorme impact kunnen hebben
Suzanne Larsson, medeoprichter van PlusPlus, vertelt hoe je met investeren het verschil kunt maken.
In een wereld met grote milieu- en humanitaire problemen, denken we vaak dat we groots moeten denken om ze op te lossen. Dat mag waar zijn, maar ik kan uit ervaring zeggen dat als het gaat om het oplossen van echte wereldproblemen in ontwikkelingslanden, klein denken net zo belangrijk kan zijn. Het probleem is dat we op dit moment meer initiatieven nodig hebben om te investeren in de kleine belangrijke oplossingen.
Hoe weet ik dit? In 1989, toen we het geluid van faxmachines en getik van typemachines nog hoorden, kwam ik als management trainee in dienst bij Bank Mees & Hope. Na een golf van fusies ben ik overgegaan naar MeesPierson, Fortis Bank en uiteindelijk ABNAmro, terwijl ik nog steeds deel uitmaakte van dezelfde business line: trade & commodity finance. Of het nu ging om de financiering van cacao- en koffiebonen uit Afrika die in Amsterdam op de schappen en in de kopjes belandden, of om de olietankers in het Midden-Oosten die de Verenigde Staten van energie voorzagen, het was altijd spannend om in het middelpunt van 's werelds grootste handel te staan.
Kort nadat ik Global Head of Agri Commodities was geworden, woonde ik een seminar bij over het verbeteren van de levensomstandigheden van kleine boeren in ontwikkelingslanden. Nico Roozen en Lucas Simons lieten me daar opnieuw inzien dat veel van 's werelds toevoerketens niet-duurzaam zijn, schadelijk voor de planeet én voor de kwetsbare mensen die aan het verkeerde eind van een transactie zitten. Ik verliet de zaal vastbesloten om het initiatief van mijn voorganger Rick Torken om kleine boeren te financieren in de toevoerketens waarin we werkten, uit te breiden, evenals elk ander duurzaamheidsproject waar ik de hand op zou kunnen leggen.
Impact maken
Samen met IDH en New Foresight creëerde ABNAmro een faciliteit op het snijvlak van blended finance producten gericht op het ondersteunen van kleine boeren. Dankzij de niet aflatende energie van Liesbeth Kamphuis en Emily Ottervanger kwam 50 miljoen euro beschikbaar om impactleningen te verstrekken aan kleine boeren, met de steun van onze klanten.
Impact banking werd al snel het meest inspirerende onderdeel van mijn werk. In gesprekken met klanten sprak ik liever over duurzaamheidsuitdagingen en de échte prijs dan over financiën (met dank aan Herman Mulder voor het verder openen van mijn ogen in de seminars van de Duisenberg school of finance). Maar als Global Head of Agri had ik niet de tijd die ik aan deze passie wilde besteden, dus besloot ik een verandering door te voeren.
Dankzij David Rosenberg kwam ik in contact met Heske Verburg van Solidaridad. Solidaridad is een wereldwijde maatschappelijke organisatie die zich inzet voor het verduurzamen van toevoerketens voor de wereld, en de mensen daarin. Het was een introductie die me in staat stelde om in een nieuwe rol te stappen als Corporate Partnership Manager bij Solidaridad Europa, en een vliegende start te maken... in een nieuwe richting.
Het was echt moeilijk om na 30 jaar in de bankwereld onderdeel te worden van ontwikkelingssamenwerking. Een nieuwe wereld met een andere, geheime taal. Geen TCF, LC, BL, contango of demurrage meer, maar in plaats daarvan ToC, TA, SDG's, interventie en markttransformatie. Ik heb ook geleerd dat als je een verschil wilt maken in deze wereld, en ik weet dat ik in herhaling val, je vandaag al klein kunt beginnen!
Dit wil niet zeggen dat de veranderingen die we willen niet groot zijn. Ze zijn wereldwijd. Maar om ze waar te maken, zal focus op alleen grote spelers en grote projecten niet de duurzame veranderingen aan de basis creëren die nodig zijn om de voedselzekerheid te verbeteren en het milieu te beschermen. Hulp helpt ontwikkelingslanden toegang te krijgen tot de nodige opleiding en kennis, maar die steun is alleen duurzaam als de mensen in de ontwikkelingslanden er zelf gebruik van kunnen maken om hun eigen bedrijf op te zetten en als gelijkwaardige partners deel te nemen aan de wereldeconomie.
Klein denken met PlusPlus
Duurzame toevoerketens opbouwen gaat niet alleen over één grote verandering. Het gaat om heel veel kleine veranderingen die de mensen die het voedsel en de goederen van de wereld produceren sterker maken. Maar het is soms een zware strijd, vooral wanneer jonge ondernemers met goede ideeën en veel energie geen toegang krijgen tot financiering van grote banken, vanwege het inherent risicovolle karakter van nieuwe ondernemingen in de ontwikkelingslanden. Als we de voedselzekerheid in de ontwikkelingslanden echt willen verankeren en over de hele linie duurzamere praktijken willen creëren, moeten we daar beginnen: met betaalbare financiering.
Daarom hebben Solidaridad, Lendahand, Cordaid en Truvalu, PlusPlus gelanceerd. PlusPlus is een crowdfunding platform waar u met renteloze leningen kleine agrarische en voedselondernemers in ontwikkelingslanden kunt helpen financieren. Uw geld gaat rechtstreeks naar ondernemers van wie wij hebben vastgesteld dat ze bijdragen aan werkgelegenheid, economische verzelfstandiging en voedselzekerheid in landen in de derde wereld.
Zodra je lening is terugbetaald, kun je ervoor kiezen om met hetzelfde geld een andere ondernemer te steunen, wat betekent dat je met slechts één kleine bijdrage het leven van talloze mensen kunt beïnvloeden. U kiest waar uw geld naartoe gaat en steunt de bedrijven waarvan u denkt dat ze de grootste impact zullen hebben.
Er is geen pasklare oplossing voor de problemen waar de wereld mee te maken heeft. Niet al het geld in de wereld kan er een creëren. Maar wat geld vandaag wel kan doen, is een heleboel kleine bedrijven met goede ideeën financieren, die ons de goede kant op brengen. Als u vandaag de bedrijven op PlusPlus steunt, zult u zien hoe ver klein denken kan gaan.