Nieuws

Interview Ruud Bijl

Ondernemer Ruud Bijl over kansen delen: "Het is de lokale ondernemer die impact maakt"

Als Nederlandse ondernemer investeren in een ondernemer in een ontwikkelingsland? Het kan verrijkend zijn voor beide partijen. “Kansen delen maakt alles veel leuker,” vindt de Rotterdamse ondernemer Ruud Bijl.

Op een bescheiden manier vertelt Ruud waarom hij kleine ondernemers in ontwikkelingslanden financiële hulp verstrekt. Tijdens zijn reizen in Afrika raakte hij onder de indruk van de veerkracht van de bevolking. “Ik zie een sterke drang om niet bij de pakken neer te zitten. De zoektocht naar een oplossing bij tegenslag herken ik als ondernemer. Het is leuk om steun te kunnen bieden en ondernemers zo de mogelijkheid te geven om zaken groter aan te pakken.”
 

Ondernemersbloed

Het ondernemerschap is voor Ruud van huis uit een vanzelfsprekendheid. “Ik heb al dertig jaar een PR-bureau in Rotterdam. De familie van mijn vaders kant bestond bijna alleen maar uit ondernemers, zij het in een heel andere branche. Mijn vader zat bijvoorbeeld in de groente- en fruitexport.”

Met zijn jarenlange ervaring weet Ruud het als geen ander: een ondernemer moet altijd meebewegen met de tijd en inspelen op de omgeving. Om moeilijke tijden het hoofd te bieden, is hulp en advies van betrokken mensen heel welkom. “Ik ben ook meermaals geholpen door anderen en dat deed me goed. Op mijn beurt deel ik graag mijn ervaring weer met anderen.”
 

Afrika

“Ik kom graag in Afrika, het is een fantastisch continent. De laatste trip naar Kenia was van korte duur; vanwege de coronacrisis moesten we halsoverkop terugvliegen. Als enige gasten in een ecologisch kamp maakten we daar kennis met de Masai. Heel intrigerend. Als ondernemer ben ik uitermate geïnteresseerd in de motivatie van mensen. Ik knoop dan ook altijd gesprekken aan met de lokale bevolking. Waarom doe je dit werk? Hoe lang al? Waar zie je de meeste kansen en hoe kom je aan je personeel? Is je personeel gemotiveerd?”

Deze vragen zou Ruud het liefst ook persoonlijk stellen aan de ondernemers die hij steunt. Bijvoorbeeld aan Humphrey, eigenaar van Sereni Fries, een aardappelverwerkingsbedrijf in Kenia. “Het lijkt mee een leuke vent en ik zou graag een praatje met hem maken. Financieel kan ik hem een zetje geven, maar hij is degene die impact gaat maken voor zijn omgeving en de economie van zijn land.”
 

Leerzaam voor beide partijen

Ruud benadrukt dat de keuze om projecten van onder meer Plusplus te steunen van persoonlijke aard is.  “Wat ik doe vanuit mijn onderneming, staat niet los van mij als persoon. Wanneer ik mensen ontmoet, ben ik geinteresseerd. En vanuit die interesse help ik graag, of het nu met persoonlijk advies is of financiële hulp. Bovendien is het voor beide partijen leerzaam. Een onderneming runnen in een ontwikkelingsland kent ongetwijfeld andere uitdagingen dan hier. Wij zijn gewend alles te plannen, in Afrika leeft men veel meer bij de dag. Ik vind het bijzonder te zien hoe men er elke dag weer iets van probeert te maken.”