Nieuws

Postcode Loterij investeert in PlusPlus

Geschreven door Michelle Schouwenburg op 12 maart 2020

"Sociaal ondernemerschap werkt oneindig door. Als je dit op de juiste manier inzet, dan kunnen er ongelofelijk veel mensen van profiteren zonder dat het keer op keer geld kost." 

Deze boodschap van professor Yunus, grondlegger van microkrediet, stond centraal tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij. Die boodschap werd onderstreept met extra geld voor verschillende initiatieven op het gebied van impact investeren. PlusPlus was een van de gelukkigen.

Ieder jaar maakt de Nationale Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala de opbrengst van het voorgaande jaar wijze bekend. Tijdens deze feestelijke avond, die dit jaar gehouden werd op 4 maart in Carre, Amsterdam, wordt ook bekend gemaakt hoe de helft van die miljoenenopbrengst gaat naar goede doelen organisaties die zich inzetten voor mens en natuur wereldwijd. Evenals voorgaande jaren bleek in 2019 wederom een recordbedrag te zijn opgehaald. Maar liefst 376.584.531 euro werd verdeeld onder de 123 goede doelen, waaronder PlusPlus oprichters ICCO en Solidaridad.

Speciale aandacht voor maatschappelijk ondernemerschap

Speciale gast deze avond was Professor Muhammad Yunus, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede en ontwikkelaar van het microkrediet. Hij sprak over de kracht van sociaal ondernemerschap en investeren om impact te realiseren. PlusPlus is een goed voorbeeld daarvan.

Het nieuwe crowdfundingplatform PlusPlus, dat deze zomer van start gaat, biedt kleine en middelgrote agrarische bedrijven in ontwikkelingslanden toegang tot financiering door hen te verbinden met een crowd van investeerders in Nederland. Met die investeringen kunnen de ondernemers hun bedrijf laten groeien, wat zorgt voor meer voedselproductie, nieuwe banen en stimuleert de economie.

Voor Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij, is dit de kracht van PlusPlus: "Investeren in ondernemerschap zorgt voor impact op vele fronten. En omdat een investering na terugbetaling opnieuw geinvesteerd kan worden, is de uiteindelijke impact vele malen groter dan de oorspronkelijke bijdrage. PlusPlus maakt dit mogelijk."

Met een bedrag van 1 miljoen euro neemt de Postcode Loterij onder andere een deel van de risico's voor haar rekening. In het geval een ondernemer de lening onverhoopt niet terug kan betalen, kan de investeerder toch tot de helft van het ingelegde geld terugvragen.

Voor meer over de Postcode Loterij, ga naar https://www.postcodeloterij.nl/goede-doelen/bijzondere-projecten/icco-en-solidaridad-plusplus